Vilniaus Simono Stanevičiaus progimnazija - Novatoriško verslumo mokykla 2020-2024 m.

KAIP PASAULIS ŠVENČIA KALĖDAS

  • Paskelbta: 2023-12-29
  • Kategorija: Renginiai

Mūsų mokykos 5-8 klasių mokiniai sužibėjo šventiniame kalėdiniame pasirodymų festivalyje „Kaip pasaulis švenčia Kalėdas“. Kiekviena klasė kūrybiškai pristatė net 20 šalių Kalėdų tradicijas, perteikdami jų kultūrą ir šventinę dvasią.

Šventinio koncerto metu 5a klasės mokiniai pristatė Kalėdų tradicijas Olandijoje. Mokiniai šoko pačių sukurtą kalėdinį šokį, o mokyklos aktų salės sceną papuošė savo sukurtais darbais – dideliais spalvotais malūnais. Jie simbolizuoja Olandiją - malūnų kraštą.

5b klasės mokiniai atskleidė Norvegijos  Kalėdinės vakarienės tradiciją - tas, kuris suranda paslėptą migdolą košėje, apdovanojamas marcipaniniu paršeliu. Šioje šalyje tradicija:„pokštas arba saldainis”– per Kalėdas, kai visas likęs pasaulis tai daro per Helouvyną. Kalėdinį vakarą vainikuoja šokis aplink Kalėdų eglę susikibus rankomis.

5c klasės mokiniai nukelė mus į spalvingą, dvasingą, muzikalią – Kolumbiją.

Savo kalėdiniu pasirodymu 5d klasės mokiniai norėjo bent maža dalele perteikti gausią spalvų, muzikos ir šokių Afrikos žemyno kultūrą. Jie atliko  kalėdinę giesmę, kuri  priminė, kad tolimosios Afrikos šalys priklauso ir krikščioniškajai kultūrai, švenčia  svarbiausias šventes ir dainuoja tas pačias dainas, o šokis yra labai svarbus šio žemyno žmonėms - sena afrikiečių patarlė sako „Jei gali vaikščioti, gali ir šokti!”.

5e klasės mokiniai pristatė mokyklos bendruomenei, kaip švenčiamos Šv.Kalėdos Prancūzijoje. Buvo galima išvysti Obeliksą ir Asteriską, kovas su romėnais ir išgirsti svarbiausius švenčių akcentus - kokie patiekalai svarbiausi, kaip deginamas rąstas, puošiama eglutė ir kur Kalėdų Senelis palieka dovanas.

6a klasės mokiniai nuskraidino mus į Kalėdas  Ukrainoje, kuri garsėja skambiomis kalėdinės giesmėmis.

6b klasės mokiniai supažindino su šalimi, kur Kalėdos yra džiaugsmo skleidimo šventė, kai valgomas skanus tradicinis kalėdinis tortas – tai Japonija.

6c klasės mokiniai  nukėlė mus į spalvingą, kalėdinėmis eglutėmis garsėjančią JAV.

Linksmai nusiteikę 6d klasės mokiniai pristatė  Meksiką, kur per Kalėdas  raižo burokėlius ir rengia įvairius su švente susijusius konkursus.

6e klasės mokiniai  mums atnešė vasaros atostogų pradžią! Juk tada, kai sniego nė su žiburiu pas juos nerastum, Kalėdas švenčia Australija.

7a klasės mokiniai priminė mums  mūsų krašto papročius ir atstovavo  Lietuvą.

Linkėdama geros nuotaikos pasirodė 7b klasės mokiniai, kurie pristatė šalį, kurioje šviečia per Kalėdas nuostabūs popieriniai žibintai - Kiniją.

Smagiai nusiteikę 7c klasės mokiniai, kurie atskleidė kaip Kalėdas švenčia Lenkija.

7d klasės mokiniai atstovavo dvasingąjį kraštą - Italiją.

7e klasės mokiniai mus nukėlė į  amatų, keptų gaminių ir specialių dovanų šalį - Slovėniją.

8a klasės mokiniai  pristatė šalį, kupiną pirčių, maldų – Estiją.

8b klasės mokiniai supažindino su šalimi, kurioje vaikai rašo laišką trims karaliams – Ispanija

8c klasės mokiniai papasakojo apie neįprastas tradicijas, kur vaikai laukia dovanų palikę savo batus už durų Vokietijoje.

8d klasės mokiniai -  su šalimi, kurioje vaidinimai žmogaus gyvenime yra svarbi dalis – Anglija.

8e klasės mokiniai   pristatė šiltus šeimos ryšius su kalnuota ir spalvinga šalimi – Gruzija.

Kalėdinių pasirodymų festivalis suteikė puikią galimybę susipažinti su įvairių pasaulio šalių Kalėdų šventimo būdais. Šis projektas ne tik sustiprino mūsų mokyklos bendruomenę, bet ir suteikė  žinių apie pasaulines kultūras, atskleisdamas jų šventimo tradicijas.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos