Vilniaus Simono Stanevičiaus progimnazija - Novatoriško verslumo mokykla 2020-2024 m.

Progimnazijos mokiniai skatinami planuoti savo karjerą

Mūsų progimnazijoje jau antrus metus sėkmingai vykdomas ugdymas karjerai. Pradinių klasių mokiniai animacinių filmų ir interaktyvių žaidimų pagalba supažindinami su įvairiomis profesijomis. Interaktyvaus žaidimo veikėjas Lapiukas Mukis https://mukis.lt/lt lydi vaikus kelionėje po karjeros šalį. Lapiukas padeda mokiniams geriau pažinti save, tyrinėti karjeros galimybes, svajoti, kelti tikslus ir planuoti veiklas. Progimnazijos ketvirtokai mielai dalyvauja kūrybinėje laboratorijoje “Žurnalistų tyrimas”, kuomet mokiniai turi atpažinti save, kitų mokinių akimis. Mokosi pažinti save įvairiais aspektais ir formuoti objektyvų savivaizdį.

Vyresnių klasių mokiniams karjeros specialistė Liana Verbiejienė veda savęs pažinimo pamokas. Siekiant sėkmingos karjeros būtina pažinti savo asmenybės bruožus, interesus, vertybes, kompetencijas ir pasiekimus. Analizuodami esamus ir būsimus socialinius vaidmenis, mokiniai gali aiškiau įsivaizduoti ateitį ir karjeros perspektyvas. Vyresnių klasių mokiniams labai patinka žaidimas “Patarėjų klubas”. Žaidimo metu klasės draugai argumentuotai pataria savo klasės draugams kurią profesiją rinktis išrinktajam mokiniui.

Aktyvus žaidimas: “Vertybių aukcionas” padeda mokiniams  išgryninti savo vertybes – svarbiausius principus, kuriais vadovaujamės savo gyvenime. Spalio mėnesį vyresnių klasių mokiniams buvo organizuotas pamokų ciklas “Pasimatuok profesiją” https://www.lrt.lt/mediateka/video/pasimatuok-profesiją. Taip pat didelį įspūdį mokiniams padarė profesionalaus karjeros konsultanto Ryčio Jurkėno nuotolinė pamoka: “Kaip tinkamai išsirinkti specialybę” https://www.youtube.com/watch?v=46No1d0-R04

Karjeros ugdyme svarbų vaidmenį atlieka savanorystė.

Gruodžio 5d. progimnazijoje vyko tarptautinės savanorių dienos minėjimas, kuomet mokinių taryba vyresnių klasių mokiniams pasakojo apie savanorystę, kaip būdą kaupti patirtį, kurios reikės ieškant ir planuojant karjeros kelią. Savanorystės galimybės ir nauda jaunam žmogui didelė. Tai ne tik darbo patirtis, bet ir veikla, kuri padeda įgyti naujų įgūdžių,  galimybė užmegzti naujus ryšius, ugdyti svarbias asmenines savybes. Mūsų progimnazijos 8b klasės mokiniai išbandė save savanoriškoje veikloje “Maisto banko” akcijoje ir su nekantrumu laukia pavasario, kuomet vėl galės padėti nepasiturintiems, maisto stokojantiems žmonėms.  

Vykdant mokinių profesinį informavimą progimnazijoje sudaromos sąlygos gauti informaciją apie mokymosi ir darbo galimybes. Lapkričio 10 d. 5c klasės mokiniai, lydimi klasės vadovės Janės Radziulienės ir bibliotekos vedėjos Audronės Vilkevičienės, lankėsi Vilniaus apskrities Priešgaisrinėje Gelbėjimo valdyboje 3-oje komandoje  ir dalyvavo edukacijoje "Pasimatuok ugniagesio – gelbėtojo profesiją".

Mokiniai buvo supažindinti su ugniagesio karjeros galimybėmis ir profesijos perspektyvomis. Lapkričio mėnesį 8a, 8c ir 7a klasių mokiniai (klasių vadovai: Aušra Banikonienė, Robertas Sruoga, Dalia Simanavičienė) lankėsi Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centre. Mokiniai susipažino su fotografo, vizualinės reklamos, floristo, kirpėjo, siuvėjo ir kitomis profesijomis. Tai įdomi patirtis ir galimybė iš arčiau pažinti šių profesijų subtilybes. Tai karjeros ir verslumo ugdymo galimybės, padedančios jaunam žmogui atrasti save.

Taip pat Vilnius Simono Stanevičiaus progimnazija skiria daug dėmesio pažintinei veiklai, kviečia svečius, rengia edukacinius, kultūrinius, socialinius projektus. Spalio 16 d. 6e klasei vyko ugdymo karjerai renginys – klasės vadovė Evelina Streckienė pakvietė Nord Security personalo atrankų komandos vadovę Nataliją Jegerskienę, kuri supažindino vaikus su ateities profesijomis, akcentuojant įgūdžius, kurie bus reikalingi jaunimui, norint integruotis į darbo rinką.

Išsamesnę informaciją prašome sekti socialiniame tinkle Facebook: https://www.facebook.com/staneviciaus

 

Informaciją parengė

Liana Verbiejienė, progimnazijos socialinė pedagogė, karjeros specialistė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos