Vilniaus Simono Stanevičiaus progimnazija - Novatoriško verslumo mokykla 2020-2024 m.

Technologijų pamokose dėmesys verslumo ugdymui

Gruodžio 23 d. – Tradicijų ir kultūros dieną - technologijų mitybos klasėje virte virė darbas. 6 b klasė, 7 c ir 8 c klasių II grupių mokiniai gamino, degustavo šventinius patiekalus.

6 b mokiniai atliko skirtingas praktines veiklas. Vienos grupelės mokiniai (technologijų mokytoja metodininkė Roma Drakšienė) ruošė tešlą, ją „masažavo“, kočiojo į volelius, dalino į mažus „kąsnelius“, juos iškepė – pagamino prėskučius (kitaip, kūčiukus, šližikus...). Vaikai suskaičiavo - iškepti 432 prėskučiai. Kitos grupelės mokiniai (technologijų vyresnioji mokytoja Asta Stakauskaitė) paruoštą meduoliams tešlą kočiojo, formelėmis išspaudė įvairias figūrėles, jas iškepė, dekoravo pasigamintais glaistais, pabarstukais, cukrinėmis figūrėlėmis. Mokiniai dalinosi kepiniais, juos degustavo, aptarė jų skonines savybes. Dirbo draugiškai, bendradarbiaudami, dalindamiesi asmeninėmis bei šeiminėmis patirtimis, mokėsi racionaliai paskirstyti laiką darbui, susitvarkymui, refleksijai.

7 c mokinių grupelės gamino šventines užkandėles, kurioms nereikia daug laiko sąnaudų. Užkandėlių gamybai panaudojo pusgaminius. Iš sluoksniuotos tešlos ruošė, formavo, kepė dešrelių „aštuonkojus“, cinamoninius sausainėlius, ant Ciabatos skrebučių tepė paruoštą su daržovėmis varškės užtepą. Reflektuojant aptarė skonines savybes, užkandėlių panaudojimo galimybes, pasidalino šeiminėmis patirtimis gaminant užkandžius, jų patiekimu į stalą.

8 c mokinių grupelės vos iš dviejų nedidelio produktų kiekio (po 100 g kokoso drožlių ir pasirinktų džiovintų vaisių ar uogų) gamino konditerinius skanėstus. Sudrėkintus, suminkštintus vaisius smulkino, maišė su kokoso drožlėmis, formavo nedideles „sniego gniūžteles“. Mokiniai nustebo, kad šių skanėstų paruošimas nesudėtingas, greitas, galimas varijuoti vaisiais. Viena grupelė skanėstus gamino iš sausainių, kondensuoto sutirštinto pieno, tirpinto sviesto. Reflektuojant nustatė, kad pagamintų skanėstų kiekis skirsis nuo suformuoto rutuliuko dydžio, žmogaus delno dydžio, nuo pasirinktos skanėstui indo formos, supjaustymo. Skoninės savybės priklauso nuo vaisių, uogų, kitų saldžių priedų. Paragavus šių konditerijos gaminių jų skonis pranoko vaikų lūkesčius. Iš lėkščių skanėstai dingo akimirksniu. Nuspręsta - šiuos skanėstus dažniau gamins ir savo šeimose.

Praktinėje veikloje mokiniai gilino asmenines, socialines, komunikavimo, kūrybingumo, verslumo, finansinio raštingumo kompetencijas.

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos