Vilniaus Simono Stanevičiaus progimnazija - Novatoriško verslumo mokykla 2020-2024 m.

Atradimai ir patyrimai mokantis kitose erdvėse

Skatiname mokinių mokymąsi kitose erdvėse. Progimnazijos bendruomenėje esame susitarę, kad šią žiemą pamokas organizuosime kitose erdvėse tema ,,(Ne) atrastas Vilnius“. Norime pasidalinti su mūsų progimnazijos mokinių atradimais ir patyrimais gimtajame mieste.

Vasario 9 d. 6a klasės mokiniai kartu su klasės vadove Rasa Sutkiene dalyvavo kino edukacijos projekte „Mokausi iš kino“ „Skalvijos“ kino centre, kur buvo rodomas belgų režisieriaus Domien Huyghe filmas „Lenos jūra“. Filme atskleistos gyvenimo trapumo, susitaikymo su netektimi bei draugų svarbos temos. Tai emocinį intelektą lavinantis filmas. Tai buvo ne tik pramoginis, bet ir mokomasis renginys, skatinantis mokinius reflektuoti ir diskutuoti apie sudėtingus gyvenimo klausimus.

Įtvirtindami visuomeninio ugdymo temą ,,Mokausi elgtis su pinigais" 3c klasės mokiniai (klasės vadovė – pradinio ugdymo vyresnioji mokytoja Rasa Viburienė) apsilankė Pinigų muziejuje. Susidomėję išklausė pinigų istorijos raidą nuo grūdų, kriauklelių, gintaro - iki popierinių pinigų, banknotų. Aktyviai įsitraukė į pokalbį su gidu, klausinėjo, smalsavo. Nusikalė sau po suvenyrinį skatiką, bandė pakelti  standartinio aukso luitą 12,44 kg. Svėrėsi ir skaičiavo kiek būtų verti, jei būtų auksiniai! Pažadėjo, kad būtinai atvyks su tėveliais į pirmo aukšto ekspoziciją.

Vilniaus gimtadienį 3b klasės mokiniai su pradinio ugdymo vyresniąja mokytoja Aušra Ilgevičiene paminėjo Valdovų rūmuose. Prisiminė, kada laiškuose pirmą kartą buvo paminėtas Vilniaus vardas. Makete pamatė, kaip miestas keitėsi iki šių dienų. Savo darbus jie paskyrė Vilniaus gimtadieniui.

5a klasės mokiniai atrado naują muziejų! Sausio 12 dieną kartu su klasės vadove vokiečių kalbos vyresniąja mokytoja Martyna Razmaite  vyko į Vilniaus Iliuzijų muziejų, kuriame dalyvavo specialiai penktokams skirtoje edukacijoje. Muziejaus gidai mokiniams atskleidė miražo paslaptis, kaleidoskopų stebuklus  ir daug kitų paslaptingų dalykų. Vilniaus Iliuzijų muziejus, įsikūręs istorinėje Vilniaus dalyje, sužavėjo mokinius savo senoviniais skliautais ir salėmis. Penktokams ši išvyka buvo tikras atradimas: jie pamatė ir sužinojo daug naujo, o jų akiratis tapo dar platesnis. Tai buvo nepakartojama patirtis, kuri įkvėpė mokinius mokytis ir tyrinėti pasaulį!

Dar labiau pažinome ir M.K. Čiurlionį, aplankydami jo namus Vilniuje. 6b klasės mokiniai (klasės vadovė – lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Birutė Vaiciukevičienė)  vyko į edukaciją Mikalojaus Konstantino Čiurlionio namuose. Teatralizuotą edukaciją „Meilė – pakeitusi gyvenimus. Sofija ir Konstantinas Čiurlioniai“ vedė profesionali aktorė bei režisierė Livija Krivickaitė. Pasitelkdama profesijos subtilybes ji pasakojo apie Sofijos ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionių gyvenimą bei kūrybą. Mokiniai turėjo galimybę aktyviai įsitraukti į edukacijos eigą, įsijausti į Sofijos ir Konstantino vaidmenis. Edukacijos metu kultūrinės temos buvo atskleidžiamos pasitelkiant istorinį kontekstą, pristatant kitus to meto šviesuomenės veikėjus, prisidėjusius prie Čiurlionių veiklos. Edukacijos pabaigoje mokiniai buvo kviečiami dalintis mintimis bei jausmais,  diskutavo apie girdėtus istorinius faktus. Visi buvo apdovanoti atvirukais su M. K. Čiurlionio paveikslų atvaizdais.

Smagu atrasti ir patirti gimtąjį miestą Vilnių!

Ilona Šumskienė,

direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos