Vilniaus Simono Stanevičiaus progimnazija - Novatoriško verslumo mokykla 2020-2024 m.

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena minima kasmet gegužės 7 d.

Ši  diena primena rusų carinės valdžios represijas, kuriomis buvo varžomi kiekvienos tautos brandumą liudijantys ženklai – kalba, knygų leidyba, spauda, laisvas žodis. Tačiau lietuviškoji spauda augo, nepaisant jokių persekiojimų ir taikomų bausmių. Veltui nuėjo rusų pastangos įpiršti valdžios leidžiamas knygas, spausdintas rusiškomis raidėmis.

Rekomenduojame šias nuorodas:

 http://pirmojiknyga.mch.mii.lt/

http://postilla.mch.mii.lt/Istorija/pirmknyg.htm        (Sužinosite apie pirmąją Vilniaus lietuvišką spaustuvę,  jos sunkumus, reikalingumą;  knygų dalijimą nemokamai; apie Pirmąjį lietuvišką Katekizmą; knygnešių svarbią misiją ir kt.)

http://www.spauda.lt/history/lith/knygos.htm

Vytauto Didžiojo karo muziejaus padalinys       (Sužinosite apie pogrindžio spaustuvę)

 

Geros knygos mums visada ką nors dovanoja, iš mūsų gi nereikalauja nieko. Jos kalba, kai mes jų norime klausyti, ir tyli, kai mes pavargstame. Jos laukia mūsų ištisais metais ir nesijaučia įžeistos, kai mes pagaliau vėl jas į rankas imame; priešingai, jos mums vėl geraširdiškos, kaip ir pirmąją dieną. Kas turi knygų, negali būti visiškai nelaimingas: jis turi geriausią draugystę, kokia tik žemėje gali būti.  Paul Ernst

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos