Vilniaus Simono Stanevičiaus progimnazija - Novatoriško verslumo mokykla 2020-2024 m.

Rūpinamės savo emocine sveikata

Įgyvendindami Socialinę emocinę programą (SEU) 2024 m. balandžio 24 d., paskutinį balandžio trečiadienį, progimnazijoje minėjome TARPTAUTINĘ KOVOS SU TRIUKŠMU DIENĄ. Šią dieną  Europoje organizuojamos iniciatyvos, skirtos padėti efektyviau mažinti triukšmą, jo žalą žmogaus fizinei ir psichinei sveikatai.

Projekto „Mokyklos - Europos Parlamento Ambasadorės“ (MEPA) jaunesnieji ambasadoriai kartu su pradinių klasių mokiniais ankstų trečiadienio rytą, pasitiko mokyklos bendruomenę su iniciatyva „Išgirskime tylą“.

Šios dienos minėjimo tikslas - atkreipti bendruomenės dėmesį į triukšmo problemą ir priminti visiems, kokia svarbi yra tyla. Šią dieną skatinama nurimti, pagalvoti apie triukšmo žalą ir prisiimti atsakomybę už tylios aplinkos kūrimą bei puoselėjimą.

Dorinio ugdymo (etikos, tikybos)  mokytojos kartu su 5-7 klasių mokiniais įsitraukė į įvairias veiklas, kuriose diskutavo, meditavo, meldėsi, iliustravo tylą ir siekė sąmoningai suvokti pamokų temą "Žmogus pražysta tyloje".

8a klasės mokiniai lietuvių kalbos ir literatūros pamokose tobulino klausymosi gebėjimus - siekė išgirsti aplinkos garsus, juos užrašyti, lietuvių kalbos žodyne rado žodžio ,,tyla“ sinonimus ir vaizdingus posakius, skaitė poetų eiles apie tylą ir patys sukūrė sakinį apie tylą. Taip pat aštuntokai aptarė, kodėl yra svarbi tyla, kur slypi kasdienis triukšmas, kodėl svarbu įsiklausyti į save ir pasaulį ir kuo buvo naudinga ši netradicinė pamoka.

Anglų kalbos mokytoja Evelina Streckienė šeštų klasių mokiniams  taikė Mindfulness (dėmesingo įsisąmoninimo) metodą.

1-4  klasių mokiniai drauge su mokytojais klausėsi „Tylos pasakos“, analizavo tylos naudą žmogaus gyvenime, piešė tylos miestą, kūrė knygą „Tyla“. Pertraukos dvelkė ypatinga tyla, o mokytojų veiduose švytėjo šypsenos.

Daugiau apie kovos su triukšmu priemones: https://vilnius.lt/lt/2024/04/24/kovai-su-triuksmu-pasitelkiamos-sieneles-eismo-reguliavimas-ir-zeldynai/

Daugiau apie MEPA projektą: https://vilnius.europarl.europa.eu/lt#schools   

Informaciją apibendrino

Janė Radziulienė, l.e.p. pavaduotoja ugdymui,

etikos vyresnioji mokytoja,

Regina Juciuvienė, l.e.p. pavaduotoja ugdymui,

pradinio ugdymo mokytoja metodininkė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos